Home » TAMİRAT-TADİLAT » Bölme Duvar Yapımı

Bölme Duvar Yapımı

     Herkesin evinde gün gelir bir odayı bölme ihtiyacı ortaya çıkabilir. Özellikle depo benzeri yerlerde ya da salon ve mutfağı iç içe olan amerikan tipi evlerde odaları birbirinden ayırma ihtiyacı ortaya çıkabilir. İşte bu gibi durumlarda alçıpan levhalar imdadımıza yetişir. Hızlı ve pratik olarak bölümleme yapmada oldukça uygun bir malzemedir. Burada anlatmaya çalışacağım alçıpan levhalar kullanarak odalarda bölme oluşturma işlemidir. Alçıpan bölme duvar yapımını en basit şekliyle anlatmaya çalışacağım. Bu deneyimi eşimin iş yerinde iki oda arasındaki duvarı tekrar oluşturabilmek maksadıyla tecrübe ettim.




Önce kullanılabilecek malzemelerden bahsedeyim.

Alçıpan levha:

     Standart alçıpan ölçüleri 1,20 x 2,50 metre’dir. Bir levha alçıpan 3,00 metre kare gelmektedir. Ortalama alçıpan ağırlığı metrekareye 9 – 9.5 kg, alçıpan kalınlığı 12.5 mm’dir.

Alçıpan Levha Çeşitleri:

Normal Duvar Levhası

Kenarları, konik kenarlıdır. Ebatları 1,20 m genişlik, 2,40 ile 4,85 m uzunluk olarak değişebilir. Kullanım alanı, ses kontrollü duvarlarda 6 mm kalınlıkta levha ilk katman olarak kullanılır, çok katmanlı yapı sistemlerinde ve onarımlarda 100 mm levha, tek katmanlı yapı sistemlerinde 13 ila 16 mm levhalar kullanılır.

Kontrtabla

Kenarları küt ya da lamba-zıvanalı kenarlıdır. Ebatları : 25 mm kalınlık, 0,6 m genişlik, 1,20 ile 4,85 m uzunlukta olablir. Kullanım alanları, asansör boşlukları, merdivenler ve mekanik kanalların kaplanmasında ve dolu alçı bölme duvarlarda ilk katman olarak kullanılır.

Folyo Sırtlı Levha

Kenarları küt veya konik kenarlı olur. Ebatları, 10,13 ve16 mm kalınlık. 1,20 m genişlik, 2,44 ile 4,85 m uzunlutadır. Kullanım alanı, Alüminyum folyo kaplama, minimum 20 mm kapalı hava boşluğuna bakmak koşuluyla, buhar kesici ve yansıtıcı ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılır.

Suya Dayanıklı Levha

Konik kenarlıdır. Ebatları, 13 ya da16 mm kalınlık, 1,20 m genişlik, 2,40 ile 3,65 m uzunluktadır. Kullanım alanı, yüksek nem oranı bulunan ortamlarda, seramik veya ona benzer emici olmayan karo çeşitleri için taban olarak kullanılır.

Kaplama LevhasıI

Kenarları küt veya zıvana-lamba kenarlıdır. Ebatları, 13 ya da 16 mm kalınlık, 0,60 veya 1,20 m genişlik, 2,40 ile 3,00 m uzunlukta olurlar. Kullanım alanı dış duvar kaplaması olarak kullanılmak üzere yangına dayanıklı dolguya sahiptir ve su tutmayan kartonla kaplıdır.

Alçıpan Profileri :

     Alçıpan levhaları birleştirmek için çerçeve hazırlamada kullanılan profillerdir. Genel olarak 5 ya da 10 cm genişliğinde ve 2,50 m boyunda üretilirler. Duvar boyuna göre teneke makası ile istenilen ölçüde kesilerek kullanılır. Bu profiller yerine 5×5 cm yada 5×10 cm ahşap kalaslarda kullanılabilir. Pek tavsiye edilmez çünkü ahşap ne kadar kuru olursa olsun çalışan bir malzemedir ve zamanda şekil değiştirebilir.

 Tavan U Profili

Tavan C Profili

Duvar U Profili

Duvar C Profili

Agraf

Alçıpan Vidaları:

Profil Vidaları:

Alçıpan Vida Tabancası:

    Alçıpan levhaları profillere vidalama da yardımcı bir araçtır. Özellikle bulunmasına gerek yok. Vidalama işini elektrikli ve devir ayarlı bir matkap ya da şarjlı matkap ile de yapabilirsiniz. Matkabı vidalama modunda kullanmalısınız. Alçıpan vida tabancasının faydası, vidayı alçıpan içine fazla sokmanızı ve alçıpanı kırmanızı engellemesidir. Eğer vidayı fazla sıkarsanız alçıpan içine gömülecek hatta alçıpanı tamamen geçerek arkadan vida kafasının çıkmasına sebep olabilecektir. O nedenle bu aletin yerine en uygun olarak akülü vidalama kullanılabilir. Video da da göreceğiniz gibi bu alet ile vidayı fazla sıkmanız mümkün değildir.

Alçıpan Köşe Profili

    Bu malzemelerin dışında, Alçıpanları kesmek için maket bıçağı, profilleri kesmek için teneke makası, şerit metre, profillerin doğruluğunun tespit etmek için su terazisi ya da varsa lazer hizalayıcı ve duvar uygulaması tamamlandıktan sonra kullanılacak olan derz bandı, derz dolgu alçısı, saten perdah alçısı ve bunları uygulamak için kullanılacak malzemelere de ihtiyaç olacaktır.

UYGULAMA

    Malzemelerimiz hazır ise ilk olarak bölme duvarın yapılacağı yeri ölçüp ve bir çizgi ipi ile işaretlemeliyiz. Sonra duvarda profillerin bulunduğu kısımları profilin ortasından matkap ile delip, dübelleri duvara takıyoruz ve vidayı mutlaka pul ile birlikte duvara vidalıyoruz. Bu sayede profili duvara sabitliyoruz. Bu uygulamayı yapıya göre uygun sayıda ve aralıkta olacak şekilde tekrarlıyoruz. Tavan, duvar ve yer profillerini en fazla 50 – 60 cm aralıklarla duvara sabitlemeliyiz. Bu sayede yapacağımız duvarın çerçevesi hazırlanmış olacaktır.

   Taban, duvar ve tavanda profilleri en fazla 60 cm ara ile vidalayarak sabitleyin.

   Tabana, duvarlara ve tavana profilleri yerleştirirken ses yalıtımı için profillerin altına mutlaka izolasyon malzemesi koyup o şekilde sabitleyin.

   Taban ve tavan profillerinin doğruluğunu mutlaka şakul yardımı ile kontrol edin.

    Dikey profiller arasında 60 cm mesafe olmalıdır. Alçıpan paneller 120 cm genişliğindedir. Bu sayede başta ortada ve sonda vidalama imkanı sağlamak için profiller arasındaki en uygun mesafe 60 cm dir.

    Şimdi hazırlanan bu çerçeveye dikey şekilde, 60 cm aralıkla dikey profilleri yerleştiriyoruz. Dikey profilleri tavan ve yer profillerine varsa perçin tabancası yoksa şarjlı tornavida yardımı ile profil vidası sayesine birbirine sabitliyoruz. Tercihe göre varsa  kapı ve pencere boşluğuna yatay profiller monte edilerek, kapı ve pencerenin oturması için iskelet oluşturulabiliriz. Profillerden bölme duvar için iskelet oluşturduktan sonra alçı levhaları bu iskelete matkap yardımıyla her iki yüzeye de monte ediyoruz ve oluşturduğumuz kapı ve pencere boşluklarını uygun şekilde kesiyoruz. Kesme işleminde maket bıçağı kullanılıyor. Panel üzerine maket bıçağı ile bir çizgi atıldığında, buradan kırarak kesmek çok kolay oluyor. Yapacağımız duvarın yüzey alanını hesaplarken unutmamamız gereken tek şey bu hesabı iki ile çarpmamız ve alçıpan gereksinimimizi ona göre belirlememizdir. Hazırlanan çerçevenin her iki yönüne de alçıpan levha takacağımız için, örneğin yüzey alanımız 15 metrekare ise, alçıpan ihtiyacımız 30 metrekare olacaktır. Birinci yüzey alçıpanları vidalandıktan sonra istenirse arka yüzey alçıpanları vidalanmadan önce araya ısı ya da ses yalıtım malzemesi (cam yünü gibi) kullanabiliriz.

    Alçıpan levhaları vidalama işlemimiz tamamlandıktan sonra, birleşim yerlerine derz bandı uygulanmalıdır.

   Bu bant, bir yüzeyi yapışkanlı, file biçimine bir banttır. Alçıpan üzerine sürülecek saten perdah alçısının ek yerlerinde kırılmasını, çatlamasını ve dökülmesini önler.

    Ayrıca her iki levhanın alçı ile birbirine daha sağlam tutturulmasını sağlar. Alçıpan duvarlarda köşeler oluşmuşsa buraları da bantlayabiliriz. Ama özellikle dış köşelerde mutlaka köşe profillerini kullanmalıyız. Bu sayede ufak tefek çarpmalarda köşelerin daha sağlam olmasını sağlarız. Bu köşebentleri de alçı yardımı ile yapıştırabiliriz. Köşebentler ve derz bandı yapıştırıldıktan sonra, alçı levhanın yüzeyine saten perdah alçısını tüm yüzeye eşit şekilde sürüyoruz. Böylece yüzeyin pürüzsüz ve düz olmasını, ek yerlerinin kapanmasını sağlıyoruz. Perdah alçısı kuruduktan sonra sorunlu yerleri zımpara ile düzeltebiliriz.  Son olarak da saten perdah alçısı kuruduktan sonra yüzey için hazırladığımız astar boyayı alçı levhaya sürerek bütün işlemleri tamamlamış oluyoruz.

      Alçıpan levhalar sadece odalar arasında bölme oluşturmak için kullanılmaz. Örneğin oda duvarlarınız çok düzgün değilse ya da duvarlarda sıva yoksa direk alçıpan uygulanarak kapatmak mümkündür. Bu uygulamada alçıpan profilleri kaplanacak duvara monte edilir. Yine istenirse araya yalıtım levhaları eklenebilir. Daha sonra alçıpan levhalar hazırlanan profillerin üzerine vidalanır. Alçıpan levha ihtiyacı, burada tek yönlü bir kaplama olacağı için kaplayacağınız alan kadardır.

    Aşağıdaki alçıpan ustası videoyu da izlerseniz, yapım aşamasında ne gibi işlemlerin uygulandığına daha rahat anlayacaksınız. Ben yukarıda, uygulamayı kısaca anlattım, fakat görsel olarak izlemeniz, daha iyi anlamanız açısından iyi olacaktır. Ona göre bu işe kalkışıp yapabilirim demeniz daha kolay olacaktır. 

 

Kolay gelsin.

yorumyapEvdeUstaVarLogo

  
        
          
  • Tattoo Ervin

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.