Doğada tropik ve ılıman bölgelerde 80’in üzerinde doğal ve yapay tuz gölünde yaşayan bir kabuklu türüdür. Ergin bireyleri %0.1 ile %0.235 tuzluluk ve 10-35 oC sıcaklık aralıklarında yaşayabilir. Böylesine geniş bir yaşam aralığına sahip olan bu su canlılarının üretilmesinde larva besleme aşamasında çok önemli bir yer almıştır.
Üretim Ortamının Parametreleri
Küçük miktarlardaki Artemia kistlerinin kuluçkalanması oldukça basit olup bir kaç tane parametrenin dikkate alınması yeterli olabilir. Ancak daha fazla miktarlardaki kuluçkalama için özel koşulların ve ekipmanların sağlanması gerekir.
Temel ortam koşulları ise şöyle sıralanabilir;
Havalandırma: Sürekli
Sıcaklık: 25-28 oC
Tuzluluk: 5-35 gr/lt
pH: 8- 8,5
Işık yoğunluğu: Su yüzeyinde 2000 lüx
Basit üretim ortamının hazırlanması:
Piyasada artemia üretim seti adı altında birçok çeşit malzeme satılmaktadır. Eğer el yatkınlığınız yada uğraşma isteğiniz yoksa bu setler yardımı ile rahatlıkla artemia üretebilirsiniz. Ben discus yavruları için evde hazırladığım seti kullandım. Bu setin yapılışını ve artemia üretimini anlatmaya çalışacağım.
Üretime başlamadan önce üretim için gerekli olan aracı 1,5 litrelik pet su şişesinden hazırladım.
Almış olduğum 1,5 litrelik pet şişenin altını keserek çıkarttım. Daha sonra üzerindeki boğuma denk gelecek şekilde bakır elektrik kablosunu gövdesine sardım ve asacak bir yer oluşturdum. Kapak üzerine bir delik açarak almış olduğum hava taşını kapağın iç kısmına gelecek şekilde silikon ile yapıştırarak sabitledim.
Tuz ölçünüz için iki farklı ölçü verebilirim. Birincisi 1 lt su için 6 çay kaşığı tuz (Kaşık dolu dolu olmalı), ikincisi 0.5 lt su için 3 çay kaşığı tuz ( Kaşık dolu dolu olmalı), Üretim için yeterli tuz miktarıdır. Sıcaklık 28 oC. Direk çeşme suyu kullanabilirsiniz.
Discus yavrularına günde üç öğün artemia vereceğimi planladığım için ve artemiaların 24 saate çıkacağını bildiğim için sabah ilk artemia setinin bir tanesinin içine yarım çay kaşığı artemia yumurtası koydum. Öğlen ikinci sete, akşam da üçüncü sete artemia yumurtalarını koydum. Setlere de karıştırmamak için numara verdim. Sabah artemia yumurtalarını koyduğum 1.setteki yumurtlar ertesi gün sabah (24 saat sonra) larvaya dönüşmüştü.
1.sete gelen hava akışını kestim ve 5 dk bekledim. Böylece canlı olanlar üzmeye devam ettikleri için çıkmayan yumurtalar tabanda, çıkan yumurtaların kabukları da suyun üzerinde toplandı. Suyun üzerindeki kısmı seti fazla sallamadan döktüm. Daha sonra ince bir tülbent üzerine su içinde yüzen kısımda kalanları fazla dibini karıştırmadan süzdüm. Benim için gerekli kısım burasıydı. Tülbenti discus yavrularının bulunduğu akvaryuma daldırarak artemiaların akvaryuma geçmesini sağladım. Tabi yavrular afiyetle yemeye başladılar.
Daha sonra 1. seti hemen temizleyerek yeniden 1 litre su ile doldurdum. Tuzunu ve yarım çay kaşığı artemia yumurtasını içine koydum, havayı da açarak seti kovaya yerleştirdim. Sırasıyla öğlen 2. seti, akşamda 3.seti ayni şekilde yavrulara verdim ve yeniden hazırladım. Böylece döngüyü sağlayarak her 3 öğünde de yeni yumurtadan çıkmış artemia larvaları ile discus yavrularımı taze taze canlı yem ile beslemiş oldum.
Artemia üretiminde kesinlikle sera, jbl gibi markaları kullanmadım. Çıkma oranı en yüksek marka “Salt Lake Artemia”. %90 ile %100 e yakın bir oranda yumurtalar çatlıyor. Kutudan bozma gram ile de satılıyor.
Ben daha uygun olduğu için gittigidiyor sitesinden alıyorum. Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım. Size de tavsiye ederim. Yok ben görerek alacağım diyorsanız çevrenizdeki akvaryumcularda bulma imkanınız da olabilir.