Gerekli Malzemeler ve malzemelerin açıklamaları
1. Duvar boyası:
- Plastik Boyalar : Plastik boyalar genellikle iki farklı maddeye ayrılırlar. Bunlar duvar boyaları ve tavan boyalarıdır. Tavan boyası, duvar boyasına nazaran biraz daha hava sirkülasyonu sağlayan boyalardır. Yani havayla daha çok etkileşime girerler ve nefes alırlar. Bu sayede daha fazla hava geçirirler ve daha uzun ömürlü olurlar. Plastik boyaların uygulanışı oldukça basit ve kolaydır ancak silinme özellikleri yoktur. Temizlenmeye çalışıldığında ise zarar görür ve incelerek özelliklerini yitirirler. Plastik boya su ile inceltilir ve koyuluğu ayarlanır. Nemli bezle bir miktar silinebilirler. 20-30 derecelik sıcaklıklarda 2.5 – 3 saat arasında kururlar.

Plastik boya çeşitleri
- Su Bazlı Silikon Esaslı Silinebilen Boyalar : Su bazlı boyalar adlarından da anlaşılacağı gibi su ile inceltilirler. Su bazlı boyalar nemli bezle temizlenebilir ve uygulaması da basittir. Kuruma süreleri ise 20-30 derecede 3 – 4 saat civarındadır. Yağlı boyanın bir alternatifi olan bu boya, alerji ve koku problemi olan kişiler için üretilen boyalardır. Bu nedenle alerjik rahatsızlıkları olanlar için tavsiye edilirler.
- Yağı Boya : Yağlı boyalar mat, yarı mat ve parlak olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Su yerine tiner ya da neft maddesi ile inceltilen bu boyalar işçilik açısından biraz daha zahmet gerektirirler. Ayrıca bu boyaların su ile elden temizlenmesi zordur, bu nedenle tiner, gaz yağı, benzin gibi maddelerle çıkartılabilirler. Bu boyalar kullanılırken zemin iyice örtülmeli ve boya ile temasından kaçınılmalıdır. Oda sıcaklığında 7-8 saatte kuruyan bu boyalar bir iki kat şeklinde yapılırlar ancak ilk katı attıktan sonra bir gün tam kuruması için beklenmesi gerekir. Yani boya ilk kez duvara sürülür, bir gün beklenilir, ardından ikinci kez aynı yerler aynı boyayla boyanır ve boyama işlemi tamamlanır.
Yağlı boya yapılacak duvarların pürüzsüz ve çok düz olması gerekir. Aksi taktirde boyadan sonra duvardaki tüm hatalı bölgeler görünür duruma gelir. Tinerli bez ile temizlenebilen yağlı boya genellikle kapı, pencere ve demir alaşımlı maddelerde oldukça sık kullanılır. Yağlı boyayla boyanan duvarların silinme işlemi ise temizleme suyuna arap sabunu katılarak yapılır. Çünkü arap sabunu silme esnasında boyanın çizilmesini engelleyecektir. Bezler bu sabunlu suda ıslatılır ve duvarlar silinir. Silinen duvarlar ıslak bırakılmadan kurulama beziyle kurulanmalıdır.

Yağlı boya çeşitleri
- Nano Teknolojik Kendini Temizleyen Boyalar : Bu boya türleri adından da anlaşılacağı üzere nano teknoloji ile üretildiklerinden, diğerlerine nazaran daha yetenekli ve gelişmiş boya türleridir. Işığa maruz kaldıkça kendilerini temizleyen ve yenileyen bu boyalar uygulanış açısından plastik boyayla aynı özelliklere sahiptir.

Nano boyalar
2. Tavan Boyası:

Tavan boyası çeşitleri
Tavan boyası içerisinde fazla kimyasal olmadığından en sağlıklı boyalardan biridir. Tavan boyasını duvarlara da kullanmak mümkündür fakat duvarda yağlı boya olmamasına dikkat edilmelidir. İyi bir tavan boyası ele çıkmaz, üzerinizde veya elbisenizde beyaz leke bırakmaz. Tavan boyasını duvara vurduğunuzda silinemez, silindiğinde beze çıkar. Tavan boyasını duvara kullanmak istiyorsanız yapışmasını kuvvetlendirmek için içine biraz beyaz tutkal da katabilirsiniz. Katacağınız tutkalı iyi ayarlayamazsanız size faydadan çok zarar getirir. Fazla tutkal duvarınızda pullanma ve çatlama yapar. Büyük bir teneke (17,5 kg. lık) tavan boyası için 1-1,5 kg. tutkal yeterlidir. Bu kadar riskle uğraşmamak için tavan boyasını tavana, duvar boyasını da duvara uygulamakta fayda vardır.
Tavan boyaları çabuk bozulan boyalardır. Bu nedenle alırken üretim tarihine dikkat etmelisiniz. Ayrıca artan tavan boyasını uygun koşullarda ve son kullanım tarihine kadar saklamalısınız. Su katılıp kullanılmayan bir boya kısa zamanda bozulur. Tavan boyasını renklendirirken de su bazlı renk tüpü kullanmanız daha uygundur. Renklendirmeyi yaparken 17,5 kg.lık büyük bir teneke boyaya, sadece birkaç damla renk tüpünden boya damlatarak işe başlayın. Tavan boyaları diğer boyalara göre daha çabuk renklenir. Fazla renk tüpü her cins boyanın bozulmasına yol açar.
3. Kestirme Fırçası (3 veya 4 Numara)

Kestirme fırçaları
Ev boyama işleminde boyayacağınız yüzeylerde iyi sonuç alabilmeniz için, mutlaka iyi bir fırçanız olmalıdır. Üstelik iyi bir fırçayı yıllarca kullanabilirsiniz. Boyanızı alırken, boyanacak mekanın farklı boyutlardaki yüzeylerine uygun fırçaları alarak tam bir set oluşturunuz. Örneğin; kapı ve doğramalar için 0,5 – 1 ya da 1,5 inçlik fırçalar, geniş yüzeyler için 2 ya da 3 inçlik fırçalar, duvarlar için 4 ya da 5 inçlik fırçalar kullanabilirsiniz. En iyi fırçalar, domuz kılından yapılanlardır. Uzun fırçaların kaliteli fırçalara oranla daha sert kılları vardır ve büküldüğünde daha sert yaylanır. Yeni satın alınan bir fırçayı, boyayı kolayca sürecek bir hale gelinceye kadar, önce astar uygulamalarında kullanarak alıştıra bilirsiniz. Boya sırasında fırça, kıllarının yarısını aşmayacak kadar boyaya batırmalı ve boya fazlasını mutlaka sıyrılmalıdır. Boya fırçasını, toz almak ya da boyayı karıştırmak için kullanmayınız.
İster usta olun isterseniz amatör bir boyacı , boya kestirmesi yapma işi, yani duvarların birleştiği yerler olan köşeleri boyamak dikkat gerektiren, zahmetli ve zaman kaybettiren bir iştir. Tavanların ve duvar köşelerini, kapı ve pencere kenarlarının daha hızlı ve zahmetsizce boyamak için aşağıda anlatılacak teknikler işinize yarayacak.
- Fırça ile boyamak : Bu tekniği kullanarak plastik veya su bazlı silinebilen boya yapacaksanız diğer elinizde ıslak bir bez bulundurun. İstemediğiniz bir bölgeye bulaştığında boya kurumadan hemen silin ki iz kalmasın. Yağlı boya için de tinerli bir bez kullanabilirsiniz. Kağıt bant ile boya yapmayacağınız yerleri de kapatmak fırça ile kestirme yapmanızı kolaylaştırır.
- Kestirme aparatı kullanmak : Aşağıdaki resimdeki gibi bir aparatı kullanarak boya kestirmelerinizi çok hızlı ve zahmetsiz yoldan yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken aparatı boyaya batırıp tekerlekli kısmını köşede yürütmek. Bu boyacıların pek kullanmadığı bir araçtır. Çoğunlukla kestirme fırçalarını kullanırlar.
- Mastarlı kestirme : Hızlı ve kullanışlı olmasına rağmen çok fazla kullanılmayan bir yöntemdir. Bir elinize plastik mastarı alıp köşeye koyar diğer elinizle de boyayı rahatça sürebilirsiniz. Plastik mastarı satın alabileceğiniz gibi 30-40 cm. lik düzgün bir plastik parçasını da mastar yerine kullanabilirsiniz.
4. Plastik Boya Rulosu ve Saten Boya Rulosu:

Rulo fırçalar
Geniş duvarları ve tavanları hızlı ve kolay bir şekilde boyaya bilmeniz için rulolar çok kullanışlıdır. Genellikle, pürüzlü yüzeylerde uzun tüylü rulolar, düzgün yüzeylerde ise kısa tüylü rulolar kullanılır. Bununla birlikte, düzgün iç ve dış yüzeylerde de değişik uzunlukta tüyleri olan ruloları kullanabilirsiniz. Rulodaki fazla boyayı almak için rulo tablası veya rulo ızgarası kullanabilirsiniz. Rulo satın alırken, merdanesi kolay çıkanını seçmelisiniz. Ruloya uygun bir sap takmak geniş yüzeyleri daha rahat boyama fırsatı verir. Plastik boya kullanacaksanız, sünger ya da pösteki rulolar, Dış Cephe boyaları için pösteki ve mercan rulolar boyanın kolay sürülebilmesi ve en iyi sonucun alınabilmesi için çok daha uygundur. Saten boyalar için sünger ya da pelüş rulolar, sentetik boyalar için moher rulolar kullanabilirsiniz.
5. Küçük rulo 10’luk
6. Boya ızgarası (Boya fazlasını almak için kullanılır. İlk defa yada amatör olarak boya yapanlar için ideal bir araçtır.)

Boya ızgarası
7. Zemin için Boya Badana Yer Örtü Naylonu

Boya badana örtü naylonu
8. Geniş kâğıt bant (5-10 cm kalınlığında)

Kağıt bantlar
9. Boş büyük boy kova
10. Teleskobik sırık

Teleskopik sırıklar
11. Saten Alçı

Saten alçılar
12. Zımpara;

Sünger zımparalar
Boyama öncesinde yüzeyleri düzleştirmekle ya da parlak boyayı pürüzlendirmek için kullanılır. Zımpara kağıtları demir, ağaç, su zımparası olarak üç çeşittir.
13. Spatula (Düz ve eğri olanlardan);

Spatulalar
Spatula eski duvar kağıdı boya kalıntılarını çıkartmaya yarayan ya da macun uygulamasında çatlakları ve delikleri doldurmak için kullanılan metal bir alettir. Macun uygularken spatulayı 45 dereceden küçük açılarla yüzeye bastırıp çekmelisiniz. Spatulayı bir sonraki kullanıma kadar rutubetsiz ortamda saklamalısınız.
14. Merdiven

Merdiven çeşitleri
Boyaya başlamadan önce hazırlık
- Tamir gerekiyorsa duvarınızı alçı ile ya da su bazlı macunlarla, spatula yardımı ile düzeltip kuruduktan sonra ince zımpara (örn.180 numara) ile zımparalayarak düzeltin.
- Duvardaki eski boyanız plastik boya ise astar kullanın. Astar boya kuruduktan sonra esas boyaya başlayın. Eski boyanız su bazlı silikonlu silinebilir boya ise direkt boyamaya başlayabilirsiniz.
- Eski boyanız yağlı duvar boyası ile kesinlikle üzerine plastik boya kullanmayınız. Yağlı boya, plastik boya ile değiştirilecekse mutlaka tamamen duvardan sökülmelidir. Sökme işi oldukça zahmetli bir iştir. Gerekirse pürmüz ile yer yer yakarak yağlı boyanın daha kolay kalkması sağlanabilir. Daha sonra saten alçı ile yüzey iyice düzeltilmeli ve sıkı bir zımpara yapılmalıdır.
- Boyanızı rahatça çalışabileceğiniz geniş bir kovaya aktarın. Boyanızı üzerinde yazan miktarda sulandırın ve iyice karıştırın. Boyalar genellikle yüzde 10 ile 30 arasında sulandırılır. Fakat bazı boyalar sulandırılmaz. Zeytinyağı kıvamında olmalıdır. Bu nedenle kutu üzerindeki boya hazırlama talimatlarını okuyun.
- Yağlı boyalar kesinlikte tiner ile sulandırılmalıdır. Tiner oranı için de kutu üzerindeki boya hazırlama talimatlarını okuyun. Yağlı boya fırçalarınızı boyama işiniz bittikten sonra tiner içine koyun, üzerinde kalan boyaları tiner ile iyice yıkayın.
- Kapı, pencere kenarlarını ve süpürgeliklerinizi kağıt bant ile bantlayın. Mobilya ve yerlerinizi naylon ile kaplayın, naylonun kenarlarından kağıt bant ile tutturabilirsiniz.
- Boya uygulamasında en önemli kural daima aynı sistemde aynı markaya ait ürünler kullanılmasıdır. Farklı marka boyaları kesinlikle karıştırarak kullanmayınız. Birbirlerini bozma, iyi karışmama, dalgalı renk oluşturma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
- Seçimine karar verilen malzemenin uygulama talimatlarına mutlaka uyulmalıdır.
- Boyalar kirli ve nemli yüzeylere uygulanmamalıdır. Yüzey, uygulama yapılacak boyanın cinsine göre hazırlanmalı, çatlaklar, kabarmalar düzeltilmesi ve zımparalanmalıdır.
- İlk defa boyanacak yeni çimento sıvalı veya beton yüzeyler için en erken uygulamanın 3-4 hafta sonra yapılmasına dikkat edilmelidir.
- Bütün boyalar uygulamaya geçmeden önce, ambalajında uygun bir karıştırıcı ile iyice karıştırılmalıdır.
- Ahşap koruyucu, selülozik dolgu verniği ile epoksi grubu ürünleri ise ambalajında karıştırıldıktan sonra başka bir kaba alınarak tekrar karıştırılmalıdır.
- Boyalar çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda uygulanmamalıdır.
- Boyama işlemi ince katlar halinde yapılmalıdır.
- Boyaya toz veya sıvı katkı yapılmamalıdır ve ambalaj üzerinde belirtilen inceltme oranından daha fazla inceltilmemelidir.
- İyi yapışma sağlamak için parlak yüzey mutlaka zımpara ile matlaştırılmalıdır.
- Artan boyayı tekrar kullanabilmek için boyaya yüzeyini örtecek kadar kendi incelticisinden eklemeli ve karıştırılmadan ağzı hava almayacak şekilde kapatılarak serin bir yerde saklanmalıdır.
- Öncelikle yüzeye uygun bir boya seçilmeli ve yardımcı malzeme gerekiyorsa yüzeye ve boyaya uygun olmasına dikkat edilmelidir.
- Boya satın alırken kaliteli olanı tercih edilmelidir. Ucuz ve kalitesiz boyalar metrekare bazında kaliteli boyalarla aynı maliyete gelir. Ancak az bir fiyat için yapılan tasarruf ileride büyük zararlara neden olabilir.
- Piyasada her kalitede boya, astar ve tiner bulunabilir. Ancak uygulamada daha iyi sonuç almak için yüzeye uygun boya, astar ve tiner kullanılması önerilir. Mümkün ise aynı markanın ürünleri ile çalışın.
- Boya seçerken, satın alınan ürünün TSE standartlarını taşıyıp taşımadığı, üretici firmanın ISO 9000 belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- İç ve dış mekanlarda kullanılacak rengin mekana uygun olup olmadığı küçük bir yüzeyde denenmelidir.
- Özellikle alerjik bünyeli çocuk odalarının boyanmasında, antialerjik boyaların kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Uygun Boya Seçimi
Bir boyadan aşağıdaki özelliklerde olması beklenir.
- Örtücü olmalıdır.
- Beyazlık
- Su kaldırma gücü
- Rahat uygulanabilmeli
- Ekonomik olmalı
- Renk çeşitliliği
- Sarfiyatı
Günümüzde aşağı yukarı her baya markasının renk pınarı diye adlandırdığı boya renklendirme makineleri mevcuttur. Bu sayede istenilen her renk rahatlıkla oluşturulabilmektedir, hazırlanan boyanın renk kodu ilgili boya markası için saklandığında ileride tekrar ayni rengin hazırlanabilmesine imkan vermektedir. Bu sayede rengini bulamam gibi bir derdimiz ortadan kalkmakta ve boya saklama sorunu yaşamamaktayız.
Tavanların Boyanması
- Tavanda kabarma, çatlak varsa spatula ile kabarıklıkları kazıyınız. Daha sonra eğri saplı spatulayı kullanarak çatlakları doldurunuz ve kurumaya bırakınız. Birkaç saat sonra zımpara ile alçı yapılmış yüzeyi zımparalayıp pürüzsüz hale getiriniz.
- Plastik boya rulosunu öncelikle yıkayınız. Yıkamak işin püf noktasıdır. Yıkadıktan sonra iyice kurulayın. Bu işlemi havlu arasına koyarak yapabilirsiniz. Bir miktar nemli kalmalıdır. Amacımız rulonun boya ile tanışmasını kolaylaştırmaktır ve boyanın ruloya derinlemesine nüfus etmesini sağlamaktır.
- Almış olduğunuz boyanın arkasında hangi oradan inceltileceği yazmaktadır. Uygun miktarda inceltmek için öncelikle boyayı daha büyük bir kovaya alınız. 1.Kat boyalar genelde ikinci kat boyadan daha ince olmasında fayda vardır. Çünkü ilk katta duvarın boyayı emme miktarı daha fazla olacaktır. Zeytinyağı kıvamında inceltme sağlanır.
- Tavana boyaya başlamadan önce ruloyu daldırmadan ufak dokunuşlarla ve döndürerek ruloya boyanın dokunması sağlanır. En önemli nokta ruloyu kesinlikle boyanın içine daldırmayın. Ufak ufak dokunuşlarla rulonun üzerine boya olmasını sağlayın yeter. Eğer boya ızgarası kullanırsanız bir nebze daldırmanız gerekebilir ama yine çok fazla abartmadan gerçekleştirmek gerekir yoksa boya her tarafa damlayacaktır.
- Rulo ile boya buluştuktan sonra sıra geldi tavana boyayı uygulamaya. Boya yapmanın en kolay yolu tarama yapmaktır. Rulo ile belli bir alanı boyadınız diyelim sonra boyadığınız yüzeyin üzerinden rulonuzu boya sürmeksizin tekrar geçin. Bu şekilde mevcut kalıntılar eşit şekilde yayılacaktır. Bu şekilde boyamaya devam ettiğiniz sürece sıkıntı olmayacaktır. En son tavanın boyası bittikten sonra hızlıca ve bastırmadan bütün tavana son defa tarama yapabilirsiniz. Kuruduktan sonra (yaklaşık 2 saat ) ikinci katı uygulayınız. İdeal olarak iki kat boya yetmektedir. Kirli tavanlarda 3 hatta 4 kat boya vurulabilmektedir.
- Tavana boya yaparken kestirme gerekiyor mu? Eğer duvarlarda duvar kağıdı veya dekoratif boya varsa mecburen tavan ile duvar arasına en az 5 cm’lik kestirme yapılmalıdır. (Kestirme fırçasını boya yapmadan önce yıkayın ve iyice sıkınız. Bu şekilde fırçanın üzerindeki kıllar boyaya karışmadan temizlenmiş olacaktır.) Dikkat edilecek husus kestirme fırçasıyla boyanmış yüzey kurumadan rulonun o yüzeye yakınlaşabileceği kadar yakından boyanması gerekir bu şekilde kat oluşması engellenir. Eğer duvarda duvar kağıdı veya dekoratif boya yoksa, ruloyu duvar ile tavan arasına fazla sıkıştırmadan, duvara boya değmesin de herhangi bir mahsur yoktur. Dikkat edilmesi gereken boyanın duvara damlama şeklinde akıntı yapmamasıdır. Sadece tavan boyanacak fakat duvarlar boyanmayacak ise işiniz biraz zor. Duvarlara boya sıçratmadan ve köşelerde kestirme kullanarak tavanı boyamanız gerekir. Daha dikkatli olup acele etmeden sabırla yapmanız gerekir. Duvara gelecek her boyayı ıslak bir bezle hemen silmeniz gerekecektir.
Duvarların Boyanması
- Tavan boyasındaki işlemler aynı şekilde gerçekleştirilir. Sırasıyla boya büyük bir kovaya alınır uygun oradan inceltilir. Rulolar ve kestirme fırçaları yıkanır iyice kurutulur (ıslak değil nemli olacak şekilde).
- Yerlere boya damlamasını engellemek için naylon veya karton serilir.
- Eğer boya bir şekilde yerlere veya mobilyalara bulaştıysa endişe etmeyiniz. Taze ise nemli bir bezle hemen silinir. Kurumuşsa şayet yine nemli bezle kolaylıkla silinebilir fakat iz kalma olasılığı vardır.
- Maske bandı bütün boya değecek süpürgeliklere kapı kenarlarına ve pencere çerçevelerine yapıştırılır. Dikkat edilecek husus, düz bir şekilde ve maske bandı duvara taşmadan bandın çekilmesidir.
- Duvarda kabarık, çatlak varsa hazırlık kısmında anlatıldığı gibi spatula ile çatlaklar açılabildiği kadar açılır, kabarıklıklar iyice kazınır. Alçı veya hazır olarak alınan macun yüzeye uygulanır. Kuruma gerçekleştikten sonra pürüzsüz olacak şekilde zımparalanır.
- Kestirme fırçasını uygulama: Kestirme işlemlerine başlamadan önce bu işin püf noktasını öğrenmelisiniz. İşin püf noktası kestirme fırçasını boyaya daldırıp iyice boya yapmıyoruz. Fırçanın 2’cm üstüne çıkmayacak şekilde boyayı ufak ufak fırçaya alıyoruz. Duvara uygularken yedire yedire ve akıntı olmayacak şekilde uyguluyoruz. Bütün evin kestirmesini yapmak doğru bir yaklaşım değildir. Kestirme yapılan yer kurumadan hemen rulo ile duvarlara boya yapılmalı. Böylece kestirme yapılan yerde kat , iz oluşması engellenir.
- Duvarda boyaya başlamadan önce ruloyu komple boyaya daldırmadan, ufak dokunuşlarla ve döndürerek boyayı almalıyız. Duvarlarda belli bir alan boyanır, üzerinden tarama gerçekleştirilir ve asla rulo kuru kuru duvarlara boyama yapılmaz.
- Emilim fazlaca olduğu için birinci kat boya ince bir şekilde uygulanır. İkinci kat boya daha kalın uygulanabilir. Eğer duvar temiz ise genelde iki kat boya yeterlidir. Eğer kirli bir duvarınız varsa 3 hatta 4 kat boya vurmanız gerekebilir.
- Yağlı boya üzerine direk silikonlu boya uygularsanız tırnağınızla bile boyayı sökebilirsiniz. Duvarınızda yağlı boya varsa geçiş astarı vurmadan yada tamamen sökmeden kesinlikle boya uygulamayınız.
- Boya işlemimiz bitti yavaşça bantları çekiniz. Eğer bantlar boyaya yapışırsa boyayı duvardan çeker bu durumda rötuş yapmanız gerekebilir.
Rulo ve fırçaların temizlik ve bakımı

Sentetik boya temizliğinde sentetik tiner kullanılır.

Selülozik boya temizliğinde senlülozik tiner kullanılır.
Sentetik boyaların temizliğinde sentetik tiner, selülozik boyaların temizliğinde selülozik tiner, su bazlı boyaların temizliğinde ise su kullanmalısınız. Boyanın hangi türde olduğu kutu üzerinde kesinlikle yazar. Fırçaların temizliğine başlarken, önce ruloyu/fırçayı gazete kağıdına sürerek üzerinde kalan boyayı çıkarabildiğiniz kadar çıkartın. Rulo/fırçayı yeterli miktarda inceltici döktüğünüz bir kaba, kılların tamamı girecek şekilde yerleştirin ve üzerindeki boyayı sıvının içinde çözünüz. Plastik eldiven giyerek iyice temizlenene kadar ovalayınız. Tüm boya çözüldükten sonra ruloyu/fırçayı iyice silkeleyin ve kılları düzeltin.
Fırçaları kuruturken yere dayayarak dikey şekilde ya da kılları birbirinden ayrılabilecek şekilde bırakmayınız. Mümkün ise sap kısmından bir yere asarak kurutunuz. Tiner gibi uçucu, yanıcı ve koku yayan ürünlerde fırçalarınızı temizlerken kapalı ortamlarda bulunmayınız. Etrafında ateş, sigara gibi tutuşturucu maddeler bulundurmayınız. Bu tip kullanımları açık havada (balkon, teras gibi) uygulayınız. Tekrar kullanmadan önce, su bazlı boya fırçasını mutlaka suyla, yağ bazlı boya fırçasını ise tinerle nemlendiriniz.
Aşağıdaki video da bordo gibi koyu bir renk boyanmış odanın boyaya hazırlanması, astar boya ile boyanması ve daha sonra renginin yeşil boya ile değiştirilmesi aşamaları gösterilmektedir. Açıklayıcı ve görsel bilgi vermesi açısından faydalı bir video. İzlemenizi tavsiye ederim.