Home » CAM İŞLERİ » Evde Akvaryum Nasıl Yapılır

Evde Akvaryum Nasıl Yapılır

       Balık sever arkadaşlara kendi akvaryumlarını kendilerinin de yapabileceğini söylemek isterim. Bu akvaryum en küçüğünden tutun devasa boyutlarda bile olabilir, hepsinin yapımı aynı. Değişen sadece cam kalınlığı ve tabi ki ağırlık.

 




    Şimdi basit bir tablo ile işe başlayalım. Aşağıdaki tablodan yapmak istediğimiz akvaryumun ölçülerini ilgili yerlere girelim. Bu verilerin girilmesi sonucunda size yapacağınız akvaryumda kullanacağınız cam kalınlığını verecektir.

  Akvaryumunuza yapacağınız ışık sistemi ihtiyacını, kullanacağınız filtre debisini, kullanacağınız ısıtıcı gücünü ve eklemeniz gereken kum miktarını aşağıdaki hesaplama aracı ile basit bir şekilde hesaplayabilirsiniz.

     Piyasada bulunan cam kalınlık değerleri 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 19 mm  şeklindedir. Akvaryum ölçülerinize göre çıkan cam kalınlığı bu değerlerin arasında ise mutlaka bir üst değeri dikkate alınız. Örneğin hesaplama sonucunda 9 mm cam kalınlığı çıkıyorsa, piyasada bu kalınlıkta cam bulamayacağınız için 9 mm nin alt değeri olan ve piyasada bulunan 8 mm cam yerine mutlaka 10 mm cam kullanın. Unutmayın, güvenlik her zaman ön planda olmalıdır.

     100 cm nin üzerindeki akvaryumlarda güvenlik amacı ile akvaryumun alt ve üstünde kuşak ve kayıt kullanmanızı tavsiye ederim.   Yukarıdaki tabloda ölçülerinize göre kestirmeniz gereken cam boyutlarında verilmektedir. Cam kestirirken eğer imkanınız varsa mutlaka canların kenarlarını rodaj ile (makine rodajı) düzelttirin. Bu cama dayanıklılık kazandıracak, aynı zamanda yüzey pürüzsüz olacağı için yapışma sırasında hiçbir sorun çıkmayacaktır. Özelikle 100 cm den daha büyük akvaryum yapımlarında bence rodaj şart. Rodaj işlemi ile cam kenarlarında oluşan kılcal çatlaklar tamamen ortadan kalkar ve bu çatlakların daha sonra ilerleyerek camın kırılmasına neden olması engellenmiş olur.

Kuşak : Alt ve üst kısımda kullanılan kuşaklar camı bombe yapmasını engeller ve daha fazla yapışma alanı oluşturduğu için sağlamlığı artırır.

Kayıt : Büyük akvaryumlarda özellikle akvaryumun üst kısmında kullanılır ve su basıncı sonucu camın bombe yapmasını engeller. Örneğin 150 cm genişliğinde bir akvaryumda 50 cm ara ile iki adet kayıt kullanmak faydalıdır.

     Tüm bu bilgilerden sonra sıra geldi camları yapıştırmaya. Yapıştırmayı anlatmadan önce bir konuyu daha unutmamak gerekir. Alt yada yan camlardan birinde deliğe ihtiyacımız varsa, yapıştırma işleminden önce, camı kestirirken mutlaka halletmemiz gerekir. Camlar birleştirildikten sonra bu işlem neredeyse imkansız hale gelir, çok fazla risk alırsınız. Cam delme işlemi riskli bir işlemdir. Delme işlemi sırasında camın kırılma ihtimali yüksek olduğu için yapıştırmadan önce bu işler bitirilmelidir. Yalnız, delinecek yerin belirlenmesi sırasında, akvaryumda kuşak kullanılacak ise mutlaka dikkate almanız gerekir. Kuşak kalınlığı genellikler 5 cm civarındadır. Buna akvaryum camının kalınlığını da ilave edersek açılacak deliğin çapına göre merkezi doğru hesaplamak ve ona göre delik açtırmak gerekir. Mümkünse bu deliğin merkezini kendiniz belirleyin. Çapını belirlerken de oraya takacağınız parçayı önceden alın ve camcıya götürün ki delik çapında sonradan sorun olmasın.

rekor

      “Camın içine girecek parça”  üzerine conta takılır ve açılan deliğe sokulur. Camın arkasından çıkan diğer uca da pvc somun takılır ve el ile iyice sıkılır. Bu tip parçaları su tesisatı satan yerlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Daha çok su deposu sistemlerinde kullanılan parçalardır ve adı REKOR olarak geçer. PVC esaslı malzemeden yapılmıştır. (Akvaryumda hiçbir zaman metal malzeme ve ekipmanlar kullanmayın. Zamanla paslanma yapar ve su yapısına zarar verir.)

    Gelelim camları birleştirme işine. Bu işi tek başınıza yapacaksanız size çok büyük yardımı olacak basit bir malzemeden bahsetmek istiyorum. İki adet 90 derecelik ahşaptan yada metalden oluşturulmuş iskelet. Ben evde daha sonra da akvaryum yaparım diye düşündüğüm için bu aleti kendim yapmıştım ve pirinç profil boru kullanmıştım.

      Resimdekine benzer bir ahşap stant ile akvaryum yapımı çok kalay olacaktır. Ekstra bir maliyet getireceği bir gerçek fakat elinizin altında bulunan malzemelerden yada sağa sola atılmış ahşap parçalardan da yapabilirsiniz. Burada en önemli şey sağlam olasıdır. Çünkü 150 x 60 x 60 cm ebatlarında 10 mm candan hazırlanacak bir akvaryum aşağı yukarı 110-120 kg ağırlığında olacaktır. Ben pirinç profil borudan benzerini yaparken, bir adet akvaryum yaparım diye düşünmüştüm ama daha sonra discus beslerken yavru akvaryumuna, akvaryumun altında su dinlendirmek için ayrı bir cam depoya ve arkadaşa da iki adet biri 150 lik diğeri 170 olmak üzere birçok akvaryum yapımında kullandım.

     Camları yapıştırmaya başlamadan önce hem yapıştırıcının camda dağılıp camı kirletmemesi için hem de çekeceğimiz silikonun düzgün görünmesi için bantlama işlemi yapmanızı tavsiye ederim. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi bir bantlama uygun olacaktır. Bant olarak mutlaka kağıt bant ve geniş olanından kullanın. Ambalaj bantları daha sonra sökerken geride iz bırakır ve temizlenmesi zordur. Bantların camın kenarına uzaklığını cam kalınlığı belirler. Şekilde bantlamanın, hangi yüzeyde, kenara ne kadar uzaklıkta yapılması gerektiğini anlatmaya çalıştım.

sista_akvaryum_silikon

     Yapıştırma işleminde, hazırladığımız tezgaha (ya da kendi çözümünüze göre bir yapıştırma alanına) önce alt taban camını koyalım.  Kullanılacak silikon Sista Aquarium silicone. Şeffaf ve siyah olanı mevcut.  İçinde balıklar için zararlı/zehirleyici bir madde olmadığından güvenle kullanılabilir. Silikonu düz bir şerit halinde ve hiç aralık bırakmadan (kesintisiz) silikonu sıkalım. Silikonun kesintisiz sıkılması çok önemli, sızdırmazlığı etkileyebilecek bir durum. Bu nedenle bu işlem sırasında mümkün olduğu kadar dikkat etmeliyiz. Boşluk ya da hava kabarcığı kalırsa, camın sonuna kadar silikon sıkma işlemine devam edelim, bitince geri dönüp bu boşlukların üzerine tekrar silikon sıkalım.

    Taban camını tezgahımıza koyup sadece alt kısmına (ŞEKİL 4 – 1 numaralı bölge) gelecek yere silikon sürelim.

    Ön camı 90 derecelik tezgahımızın karşı yönüne koyarak taban camının üzerine oturmasını sağlayalım

    Taban camının ve ön camın (ŞEKİL 4 – 2 numaralı bölge) sol kenarına da silikonumuzu sürelim ve sol yan camımızı hen taban hemde ön camın üzerine gelecek şekilde yapıştıralım.

    Yan camları yapıştırdıktan sonra yine kağıt bant ile iyice bantlayalım. Bu sayede camın kaymasını önlemiş oluruz.

     Taban camının ve ön camın (ŞEKİL 4 – 3 numaralı bölge) sağ kenarına silikonumuzu sürelim ve sağ yan camımızı hen taban hemde ön camın üzerine gelecek şekilde yapıştıralım.

     Yapıştırma işleminden sonra sol tarafta yaptığımız gibi camların kaymaması için dıştan bantlayalım.

Taban camının iç yüzeyine, sol ve sağ camın kenarlarına  (ŞEKİL 4 – 4 numaralı bölge) silikon sıkalım.

     Arka camımızı yan ve taban camının üzerine bırakalım. Burada dikkat edilecek yer, yan camlar taban camına göre, cam kalınlığı olan 10 mm kadar kısa durması gerekir.

    (Ölçülerimizde bir sorun yoksa) Bu sayede arka camı koyduğumuzda, sağ ve sol yan camların kenarları üzerine otururken, taban camının üzerine oturacaktır.

   Tüm camlar yapıştırıldıktan sonra akvaryumun iç kısmında tekrar silikonlama yapmalıyız. (Camları yapıştırıken sürdüğümüz silikonlar kurumandan bu işlem yapılmalı). Fazla silikonu parmağımızla temizleyerek camın kenarında üçgen bir silikon tabakası oluşturmalıyız.

       Silikonlama işlemi bittikten sonra yine silikonlar kurumadan, camı kirletmemek ve düzgün bir silikon hattı oluşturabilmek için yapıştırdığımız, akvaryumun içinde kalan kağıt bantları dikkatli bir şekilde  sökmeliyiz. Bantları sökerken sağa sola değmemesine özen göstermeliyiz. Çünkü bantlar üzerinde de hala kurumamış silikon vardır.Daha sonra silikonun kuruması için 24 saat beklemeliyiz. Silikon kuruduktan sonra akvaryumun dışında taşan silikonları bir jilet yardımı ile kazıyarak kesmeliyiz. Aynı şekilde akvaryum camlarında bazı yerlere silikon bulaşmış da olabilir. Bunları da kuruduktan sonra jilet ile temizlememiz mümkün. Temizlemek için herhangi bir kimyasal madde kullanmayın. İleride su doldurduğunuzda balıkların zehirlenmesine neden olabilir.

 




yorumyap EvdeUstaVarLogo

  
        
          
  • Tattoo Ervin

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.