Güneş ışığı almayan evlerde yetiştirilebilecek bitkiler
Eğer apartmanda yaşıyorsanız ve eviniz yeterince gün ışığı almıyorsa özellikle güneşi seven bitkileri beslemek ciddi anlamda sıkıntılı yaşatır. Eğer evinizde bitki beslemek istiyorsanız, aşağıda isimlerinden ve özelliklerinden bahsedeceğim bitkileri seçmenizde fayda var.
Eviniz güneş ışığı almadığı için bitki yetiştirememekten şikayet ediyorsanız yada yetiştirdiğiniz bitkilerin istediğiniz gibi gösterişli olmadığını düşünüyorsanız artık üzülmenize gerek yok. Çünkü bu yazımda isimlerini vereceğim bitkilerin ışığa ihtiyacı yok.
Zamioculcas (ZuZu Sonsuzluk Bitkisi)

Kısa boylu ve çok yapraklı parlak yeşil bir bitki olan zamioculcas bitkisi her eve rahatlıkla uyum sağlayabilir. Çok fazla ışığa ihtiyacı olmadığı için evlerde ve ofis ortamlarında rahatlıkla yetiştirilebilir. İç mekan süs bitkisi olarak yarı gölge veya gölgede tutulmalıdır. Su ihtiyacı çok azdır. Bitki ışık almayan yerde duruyorsa seyrek ve az miktarda sulanmalı, yarı ışık alan yerlerde ise su miktarı ve sıklığı artırılmalıdır. Toprak asla ıslak bırakılmamalıdır. İdeal ortam ısısı 20°-24°C, kışın minimum 10°-12°C olmalıdır. Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenme görülür.
Zamia bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması için aşağıdaki maddeleri aklınızda bulundurmanız yeterlidir.
- Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
- Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına fayda sağlamaz.
- Hava akımlarından kolay etkilenen zamia bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
- Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda enaz bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.
- Zamia bitkisi bulunduğu ortamda başka cisimlerle temasta bulunmamalıdır.
Sulamada dikkat edilecek noktalar;
- Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
- Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için ayda enaz iki kere sulanmalıdır.
- Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.
- Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.
- Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır.
- Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır.
- Zamiada çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
- Zamia bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 12 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
- Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
Zamia Bitkisinin Üretilmesi/Çoğaltılması;
- Çelik alma yöntemiyle çoğaltılabilen bu bitkiyi %50 turba, %25 toprak, %25 kum karışımından hazırlanan saksı harcına dikmek gerekir.
- Zamianın çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.
- Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur. Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni zamialar oluşturabiliriz. Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.
Nolina

Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir. Yalnız bu bitki için yaz aylarında sulamaya dikkat edilmelidir. Tepesinden çıkardığı saç görünümlü yapraklarıyla ve cevizi andıran gövde başlangıcıyla nolina güzel bir gölge bitkisidir.
Nolina bitkisinin yetiştirilmesi;
- Doğrudan güneş ışığı istemez.
- Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yaprakları için uygun değildir.
- Hava akımlarından çabuk etkilenen bitki, bu etkiden korunmalıdır.
- Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineraller tükeneceğinden yılda enaz bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.
- Nolina bitkisi, bulunduğu ortamda başka metaryellerle temas etmemelidir.
Sulamada dikkat edilecek noktalar;
- Üst yaprakları duş altında ayda 1 defa yıkanırsa yapraklar parlak ve canlı görünmesi sağlar. Yaprakları yıkamanız az su isteyen bitkinin yapraklarının su içerisindeki mineraller ile beslenmesini sağlar. Nolina bitkisi az su istediğinden vereceğiniz suyun kalitesi de önemlidir. Musluk suyundaki klor bitki köklerinin kapanmasına bitki yapraklarının sararmasına neden olur. Vereceğiniz suyun dinlenmiş içme suyu olmasına özen gösteriniz.
- Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunmalı ve susuz bırakılmamalıdır.
- Yaz aylarında bitkinin suya olan ihtiyacını gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.
- Suyun bitkinin her bölümüne ulaşması sağlanmalıdır.
- Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına dikkat edilmelidir.
- Bitkiyi sularken kullanılan su kabı, her sulamada aynı ölçüde doldurulmalıdır.
- Sulamalar mümkün olduğunca aynı günlerde ve aynı miktarda su ie yapılmalıdır.
- Nolinada çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
- Bitkiye kış aylarında oda sıcaklığında bekletilmiş su verilmelidir.
Nolina Bitkisinin Üretilmesi/Çoğaltılması;
- Nolina bitkisi yapraktan çoğalan bir bitkidir. Mart ayı sonu, Nisan ayı içerisinde yeni sürgün yapmış bir yaprağını gövde kısmından kopararak oda sıcaklığında su içerisinde 10 gün bekletin. Yaprağın kök vermeye başladığını gördüğünüzde torf karışımlı bir saksı içerisine fazla sıkıştırmadan dikin. İlk diktiğinizde su vermeyi unutmayın. Bitki mevcut toprağa 20 gün sonra adaptasyon sağlayıp büyümesine devam edecektir.
- Nolinanın çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle de olabilir.
- Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur. Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni nolinalar oluşturabiliriz.
Nolina Bitkisinde Saksı Değişimi;
Nolina bitkisinin saksı değişimi 2 senede bir defa yapılması uygundur. Bitki gövdesi saksı kenarlarında 4 cm boşluk kalacak şekilde saksı seçilmelidir. Bitki gövdesi saksıyı doldurduğu zaman saksıyı 1 numara büyük saksıya almanız yeterli olacaktır. Saksı değişiminde mevcut kökleri yoğun olduğundan kesinlikle köklere zarar vermemelisiniz. Büyük saksı altını bir miktar toprakla doldurup kökü bu toprağın üzerine yerleştirin. Kenarda kalan boşluklara torf karışımlı toprak koymanız yeterli olacaktır.
Devetabanı (Monstera Deliciosa)

Evinize tropikal bir hava katmanın yanında bu bitki evinizdeki oksijeni de temizlemeye yardımcı olmaktadır. Deve Tabanı saksı çiçeklerimizin yaşam alanlarımızda bulunmasını istiyorsak ve koyacağımız ortam gün ışığından uzak kalıyor ise bitkilerimizin yapraklarının dökülmesi, çiçeklerini açması ve sağlıklı kalması için yardımcı olmamız gerekir. Deve Tabanı saksı çiçeği direk gün ışığına maruz kalmamalıdır. Bolca gün ışığını sever. Hızlı büyüyebilmesi için aydınlık yerlere ihtiyaç duyar. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevrilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir. Deve Tabanı saksı çiçeği rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Kış aylarında çiçeğin bulunduğu ortam sıcaklığı 14 ile 15 derecenin altına düşmemelidir. Rüzgar çiçeğimizi salladığı için bitkinin sapında oynamalar ve toprağın köküne hava akımın girmesine sebep olabilir. Örneğin kapı ağzı ve pencere gibi açılan ve rüzgar alan yerlerden çiçekler kesinlikle uzak tutulmalıdır.

Sulamada dikkat edilecek noktalar;
- Deve Tabanı saksı çiçeği, yazın haftada enaz 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde çıkacak kadar olmalıdır. Örneğin akşam sulamışsak, sabah tabakda biriken su dökülmelidir. Böylelikle bitkinin toprağında koku ve hastalıkların oluşmasına engel olunacaktır. Sulamada temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmelidir. Toprağına parmağımızı batırarak kuru veya ıslak olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz. Toprak ıslak ise sulamayı bir sonraki gün yine toprağı control ederek yapıp yapmamaya karar vermeliyiz.
Budama;
- Deve Tabanı saksı çiçeği dallarının üzerindeki çiçekler solup geçtikten sonra bitkimizin bir daha çiçek açması için solan yaprakları kesilerek budanmalı ve kesilen bölgenin içine hava akımının girmesine engel olmak için, üzeri kapatılmalıdır. Kapama işlemini soğuk silikon, mum ya da yakıcı olmayan yapışkanlarla rahatlıkla yapılabilir.
Toprak Değişimi;
- Deve Tabanı saksı çiçeğinin toprak değişimi yılda 1 kez Nisan ayında yapılmalıdır. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken nokta, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının en fazla bir numara büyük olmasıdır.
Vitamin Kullanımı;
- Deve Tabanı bitkimize, çiçekleri solduktan ve budamasını yaptıktan sonar, hem tekrar çiçek açması hem de gelişmesi için vitamin vermemiz gerekir. Çiçek vitaminlerini kullanma koşullarına uyarak bitkimize besin desteği verebiliriz. Genelde besinler 1lt suya bir kapak ölçeğinde vitamin dökülülerek hazırlanır. İyicene karıştırdıktan sonar çiçeklere sulamadaki standart ölçeğimizle sulama yapıyormuş givi verebiliriz. Bu işlemi 15 günde bir ya da ayda bir uygulayabiliriz.
Üretilmesi;
- Deve Tabanı saksı çiçeğinin çoğaltılması suda köklendirme yöntemiyle olur. Gövdeden ayrılan bitki vazoda suya koyularak çimlendirilir. Bitki çimlendikten sonra ufak bir saksıya dikilip bakım ve sulamasına devam edilerek yeni bir bitki oluşturulur.
Salon sarmaşığı (Epipremnum – Patos)

Evlerimizde ve istediğimiz her yerde yetiştirebileceğimiz sarmaşık cinslerinden olan patos bitkisi yetişme açısından çok kolaydır. Aydınlık ve doğrudan güneş almayan yerlerde, nem oranı yüksek ortamlarda daha iyi gelişirler. Yapraklarına su püskürterek nemini sağlayabiliriz. Her cinste yaprakları üzerinde genelde yeşil üstüne beyaz, krem renkli, sarı renklerle ebruli, kırçıllı gibi desenler oluşur. Renkleri ve şekilleri cinslerine göre değişirler. Yetiştirirken yinede bol ışıkta yetişirse üzerlerindeki renk şekilleri daha güzel oluşurlar. Işıktan biraz geride gölgede kalınca zamanla yaprakları koyu yeşile döner. Bitkinin oda sıcaklığı kış aylarında 15 derecenin altında olmamalı. Potos sarmaşığı kesinlikle yenilmemelidir çünkü zehirli bir bitkidir.
Sulama;
- Sulamasını yazın haftada bir, kışın 15 günde bir yapılabilir. Sulamadan önce toprağın nemi parmakla control edilmelidir. Ayda bir vitaminli su ile sulama yapılırsa gerekli besinleri topraktan alacaktır.
Toprak özellikleri;
- Toprak seçimi yaparken, havadar olan toprak seçmenizde fayda vardır. Çok hızlı büyüyen bir bitkidir. Normal bahçe toprağı ile torf yarı yarıya karıştırılarak hazırlanabilir.
Çoğaltılması;
Bu bitki, gövdesi uzadıkça aralardan kökö benzeri uçlar verir. Çoğaltmak isteğimizde bu kök benzeri yerlerin başından ve sonunda keserek birkaç gün suda bekletmeliyiz. Daha sonar direk toprağa dikebiliriz.

Paşa Kılıcı (Sansevieria)

Paşa kılıcı bitkisinin oksijen makinesidir. Güzel görünümünün yanında bu bitkinin aynı zamanda sağlık içinde birçok faydası bulunuyor. Kılıç çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Dayanıklı olan bu bitki, bulunduğu ortama hızlı uyum sağlar. Doğada 60’a yakın türü olan bitkinin ömrü oldukça uzundur. Susuzluk, kuraklık, hava akımı gibi olumsuz koşullarda bile gelişimini sürdürebilir. Kılıç çiçeğinin dikine büyüyen ve yukarı doğru gelişen yaprakları vardır.
Işık ve Sıcaklık İsteği;
- Kılıç çiçeği gün ışığından direkt olarak yararlanmak ister. Hızlı büyümek için aydınlığa mutlaka ihtiyaç duymaktadır. Ancak güneş görmeyen, gölgelik yerlerde de gelişimini sürdürebilir. Eğer çiçeğin bir bölümü güneşte kalıyorsa, o yöne doğru eğilim göstermektedir. Bu yüzden düzenli olarak bitkinin güneş görmeyen kısmını da güneşe çevirmek faydalı olacaktır. Ortam sıcaklığının genel olarak 10 derecenin altında olmaması iyi olur. İdeal koşullar ise ev ortamında 18 ve 20 derecedir. Özellikle nemli ortamı çok sever. Kuru hava koşulları yapraklardaki sararmalarla kendini gösterir.Yeterince gün ışığından yararlanamayan kılıç çiçeği, beslenemez ve bu durum çiçeklerine yansır. Solgunluk veya kararmalarla ışık ihtiyacını karşılayamadığını belli eden kılıç çiçeği, mutlaka günün belli saatlerinde ışık alması sağlanmalıdır. Genelde doğu ve batı cephesinde gelişimi çok iyidir ancak kuzey cephesinde de gelişmeye devam ederler.
Sulama;
- Kılıç çiçeğini sulamak için belli bir düzen oluşturulmalıdır. Yaz mevsiminin çok sıcak günlerinde haftada iki gün, kış mevsiminde çok soğuk olduğunda ise bir gün yukarıdan sulama yapmak yeterli olacaktır. Haftanın aynı günleri, aynı zamanlarda, aynı ölçülerde sulama yapmak gerekmektedir. Sulama yaparken suyun toprağın tüm alanına eşit seviyede yayılmalıdır. Tavsiye edilen yöntem, sulama yaparken suyu saksı kenarlarından dökmektir. Saksının ortasından, yaprakların arasından suyu dökmek iyi sonuç vermez. Ayrıca suyun toprağın içinden geçip, saksının altından aktığını kontrol edin. Fazla su bitkide bakteri, mantar ve koku oluşumuna sebep olarak köke zarar verecektir. Sulamanın temel prensibi, toprağın kurumasına izin vermektir. Kurudukça sulama yapılabilir. Eğer henüz toprak ıslaksa, sulama ertelenmelidir.Kullanılan su, kireçli olmamalıdır. Özellikle kış aylarında kılıç çiçeğini sulamak oldukça hassas bir dengedir. Kış mevsimine kılıç çiçeği için ‘dinlenme dönemi’ denilebilir. İhtiyacından biraz daha fazla sulamak, köklerde çürüme yarattığı için bitkiyi yıpratabilir. Kök çürümesini anlayabilmek için yapraklardaki sararma, kahverengileşme belirtilerini gözlemlemelisiniz. Bu durumda bitki kötü yapraklardan temizlenmelidir. Ayrıca saksı tabağında su kalması da kök çürümesine sebep olmaktadır.
Çiçeklenme;
- Kılıç çiçeğinin iyi gelişim gösterdiğini yapraklarının canlılığından anlayabileceğimiz gibi; iyi çiçek açıp açmadığına bakarak da söyleyebiliriz. Kılıç çiçeği, yeterince büyüdükten ve gereken hava koşulları (nemlilik açısından) sağlandıktan sonra, çiçeklerini açar. Ancak genelde kapalı ortamlarda kılıç çiçeğinin gereksinimleri yeteri kadar karşılanamadığı için, çiçek açmakta zorlanır. Kılıç çiçeği, en güzel çiçeklerini doğal ortamında açar. Kılıç çiçeğinin yeterli nem alamadığı durumlarda, su püskürtülebilir.

- Çiçekleri genelde ufak boyutlarda ve kokuludur. Önce beyaz – yeşil renklerde açan çiçekler daha sonra kırmızı ve turuncu tonlara kayabilir. Çiçeklerini açan bitki, yaprak oluşumunu da tamamlamış demektir.
Saksı Değiştirme;
- Her 2–3 yılda bir mart-nisan ayında saksı değiştirme yapılır. Yanmış çiftlik gübreli bahçe toprağına yaprak çürüntüsü ve bir kısım kil karışımından hazırlanan toprak saksı değişimi için idealdir. Daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır.
- Sansevieria bitkileri iyi drenajlı, humusca zengin tınlı topraklarda gelişir. Ayrıca, hacim olarak 4 kısım turba, 2 kısım yaprak çürüntüsü ve 2 kısım tınlı toprağın karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir. Bir başka harç ise, yine hacim olarak 2 kısım tınlı toprak, 1 kısım yaprak çürüntüsü ve 1 kısım kumdan oluşur. Yaprak kenarlarının yanık bir hal alarak yaprağının buruşması, bitkinin bulunduğu saksının uygun olmaması nedeniyle olabilir. Bitki hemen solar ve saksısı devrilebilir. Saksı daha dengeli bir duruma getirmelidir.
Çoğaltılması;
- Üretimi, yaprak çelikleri veya yan sürgünleri ayrılması ile yapılır. Çelikler olgunlaşmış yaprakların mayıs-ağustos ayları arasında 7,5–10 cm uzunluğunda parçalara ayrılması suretiyle hazırlanır. Çeliğin üst kısmı eğilimli olarak kesilirse dikilecek kısımla karıştırılmaz. Böylece çeliğin doğru dikimi sağlanmış olur. Alınan çelikleri uzunluklarının ¾ lük kısmı köklendirme ortamına gömülür. Köklendirme yastığı orta derecede nemli ve sıcaklık 21 0C dolayında tutulur. Köklenme ve sürgün oluşumu 4–5 haftada gerçekleşir. Alt kısımdan zamanla kökler ve yeni bitkiyi oluşturan sürgünler gelişir. Esas yaprak kısmı ise yine zamanla yok olur.


Calatheas (Dua Çiçeği) (Galadya)

Yeşil – Sarı çizgili yaprakları ile göze hoş görünen galadya güzel bir salon bitkisidir. Doğrudan güneş ışığı isteyen bu bitkiyi güneş ışığına maruz bırakmak yaprakları için çok yararlıdır. Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve köklerine zararlıdır. Hava akımlarından kolay etkilenen galadya bitkisini bu etkiden korunmalıdır. Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan Mayıs ayında yapılmalıdır. Galadya bulunduğu yerde başka cisimlerle temasta bulunmalıdır.
Sulama;
- Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.
- Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.
- Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır.
- Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir.
- Galadyada çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
- Galadya bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 15 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
- Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
Çoğaltılması;
- Galadya bitkisinin gelişimi pek hızlı olmaz. Boyu çok fazla uzamaz.
- Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan galadya derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.
- Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek çiçek açar ve diğer bitkide tekrar kök vermeye başlar.
- Galadyanın çoğaltılması en uygun zaman mayıs ayıdır.
Çeşitlerinden örnekler;





Difenbahya (Dieffenbachia)

Evlerimizde, işyerlerimizde ve ofislerimizde büyütmesi basit olan süs bitkisidir. İri ve güzel yapraklı bitkinin yaprakları uzun ve alımlıdır. Fakat yaprakları fazla kalmaz, belirli aralıklarla kendini yeniler. Basit büyümesi, hızlı gelişmesi ve her ortama uyum sağlamasından dolayı çok fazla tercih edilir. Neredeyse tüm toprak çeşitlerinde büyür. Aynı toprakla yıllarca dayanmayan difenbahya yılda bir kez olmak üzere toprak değişimi istemektedir. Bu bitkinin kendini yenilemesi için sizin toprağı değiştirme konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Gene de bu değişim bitkinizin ihtiyacını karşılamaz. Bu ihtiyacın karşılanması için belirli aralıklarla bitkilerinize vitamin ve mineral desteğini sağlamalısınız.
Bakımı;
- Yılın belirli gününde sararmış veya çürümüş yaprakları makas yardımıyla budanmalıdır.
- Difenbahya rahat bir şekilde büyümek için güneş ışığına ihtiyaç duyar.
- Güneş ışığını aldığı bölgedeki yapraklar güneşe doğru bir eğilimde bulunur.
- Güneş ışığına yönelen bölgeyi belli aralıklarla bitkinin diğer güneş almayan kısımları ile yön değiştirilmelidir.
- Yaprakları bulunduğu ortamda herhangi bir cisme temasta bulunmamalıdır.
- Rüzgârdan ve hava akımlarından her bitki gibi difenbahya da olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu sebepten ötürü difenbahya rüzgârdan ve hava akımından korunmalıdır.
- En çok dikkat edilmesi gereken husus kış aylarında bitkilerimiz bulunduğu ortamda hava sıcaklığının en az 12 °C olmalıdır. Bu derecenin altındaki hava şartlarında bitkimizin yapraklarında sararma, solma ve bozulmalar başlar.
Sulama;
- Sulanırken önemli olan kuralların başında suyu bitkinin her bölgesine ulaşacak şekilde dökülmesi gerekiyor olduğudur.
- Bitkimizi sulamada kullandığımız kab her daim aynı ölçüde olmalı, sulama günlerimizde sabit ve aynı miktarda su kullanılmalıdır. Bitkide anormal bir gelişim görmediğimiz sürece sulama tekniğimizi değiştirmemeliyiz.
- Sulama çeşitleri yaz ve kış ayları olmak üzere iki türde yapılır.
- Yaz aylarında havanın sıcak ve nemli olmasından ötürü bitkinin toprağının kolay kuruyacağından difenbahyaya haftada bulunduğu ortama göre 1 ya da 2 kez su verilmelidir.
- Kış aylarında havanın soğuk olması nedeniyle ilk dikkat edilmesi gereken konu çeşmeden alınan soğuk suyun direk olarak bitkiye verilmesi bitkinin üşümesine, zamanla yapraklarının sararması, dökülmesine ve bitkinin kökünde çürümeye sebep olacaktır.
- Özellikle kış aylarında bitkilerimizi sularken en çok dikkat edilmesi gereken konu bitkinin suyunu oda sıcaklığında vermemiz gerektiğidir.
Çoğaltılması;
- Difenbahyamızda birkaç dal gövde var ise bunların bir tanesini gövdeye yakın bir yerden keserek belli bir süre suya koyarak köklenmesini sağlamalıyız.
- Bu işlemden sonra köklenmiş dalımızı yeni bir saksıya uygun toprak ve uygun saksıya dikerek yeni bir difenbahya bitkisi elde edebiliriz.
- İşyerimizde, ofisimizde, evimizde çok büyümüş ve alt bölümünde yapraklarını dökmüş difenbahyamızın altındaki boşluğu bitkinin toprağından çıkan gövdenin 25-30 cm üstünden keserek bitkimizi aynı köklendirme işlemine tabii tutarak ikinci bir difenbahya elde etmiş oluruz.
- Difenbahyanın saksıda kalan kesilmiş bölümünü hava akımından korumak amacıyla bu bölümü dondurucu silikon veya mum gibi cisimlerle havayla olan ilişkisini kesmeliyiz.
- Zamanla toprakta kalan kısım yaprak vermeye başlayacaktır.
Madagaskar Dragon Ağacı (Marginata)

Büyük ve güzel yaprakları ile evlere ve ofislere başka bir süs olan marginata çok güzeldir. Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışıklardan da yararlanabilir. Kış ya da yaz ayı fark etmeksizin oda sıcaklığına sahip bir yerde bakılmalıdır. Güneş ışığını gören kısım ışığa doğru bir eğilmede bulunur. Bu eğilmeleri engellemek için çiçeğin diğer kısımları ile belirli aralıklarla yön değiştirmeliyiz. Hava akımlarından kolay etkilenen marginata bitkisini bu etkiden korumak için önlemler alınmalıdır. Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir ya da iki kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan nisanda yapılmalıdır. Marginata bulunduğu yerde başka cisimlere temasta bulunmamalıdır. Marginata bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 7 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
Sulama;
- Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.
- Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.
- Su toprağın her kısmına ulaştırılmalıdır.
- Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda sularla yapılmalıdır.
- Marginatada çok büyük bir değişim görülmediği sürece sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
- Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
Çoğaltılması;
- Marginatada birden fazla dal ve gövde var ise bunların bir tanesini gövdeye yakın bir noktadan kesilir.
- Daha sonra belli bir süre suya koyarak köklenmesini sağlanır.
- Bu işlemden sonra köklenmiş dalımızı yeni bir saksıya uygun toprak ve uygun saksıyla dikerek yeni bir marginata bitkisi elde edilir.
- İşyerimizde, ofisimizde, evimizde çok büyümüş ve alt bölümünde yapraklarını dökmüş marginatanın altındaki boşluğu bitkinin toprağından çıkan gövdenin 25-30 cm üstünden keserek bitkimizi aynı köklendirme işlemine tabii tutarak ikinci bir marginata elde etmiş oluruz.
- Marginatanın saksıda kalan kesilmiş bölümünü hava akımından korumak amacıyla bu bölümü silikon ya da mum gibi cisimlerle kullanarak havayla olan ilişkisini kesmeliyiz.
- Zamanla toprakta kalan kısım yaprak vermeye başlayacaktır.
Budama;
- Budamayı kışın sonlandığı ve havaların güzelleştiği zamanlarda marginatanı uzamış dallarına şekil vermek istediğimizde yapabiliriz.
- Ancak budadığımız marginatanın dalından kesilen uçlarının hava almamasını sağlamalıyız
- Bunun için soğuk olan herhangi bir macunla çiçeğin dalının budanan bölümünü kapatmalıyız.
Aşk Merdiveni

Aşk Merdiveni saksı çiçeği direk gün ışığına maruz kalmamalıdır. Bolca gün ışığını sever. Hızlı büyüyebilmesi için aydınlık yerlere ihtiyaç duyar. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir. Aşk Merdiveni saksı çiçeği az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemez bunun için çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir. Aşk Merdiveni saksı çiçeği rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Kış aylarında çiçeğin bulunduğu ortam sıcaklığı 14 ile 15 derecenin altına düşmemelidir. Rüzgar çiçeğimizi salladığı için bitkinin sapında oynamalar ve toprağın köküne hava akımın girmesine sebep vermektedir. Buda çiçeğimizin ömrünü azalttığı gibi çiçeklerin yapraklarında sararma ve çiçeklerinde solmalara sebep verir.
Sulama;
- Aşk Merdiveni saksı çiçeği, yazın haftada en az 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir. Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde en fazla akşam sulamış isek, sabahleyin tabakda biriken su dökülmelidir. Böylelikle bitkinin toprağında koku ve haşerelerin oluşmasına engel olunacaktır.Sulamada temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmeli, toprağının kuru yada sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımıza batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Islak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamamızı bir sonraki sulama gününe bırakmalıyız.
Budama;
- Aşk Merdiveni saksı çiçeği dallarının üzerindeki çiçekler solup geçtikten sonra bitkimizin bir daha çiçek açması için solan yaprakları kesilerek budanmalıdır. Aşırı sıkılaşmış bitkilerde içerideki yaprakların rahat hava alabilmesi için, en yaşlı yapraklar kesilerek seyreltilmelidir.
Üretilmesi;
- Aşk Merdiveni saksı çiçeğinin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olur. Bitki köklerinden ayrılıp ufak bir saksıya dikilip sulama ve bakımına devam edilmelidir.
- Sporun yapısı tohumlardan farklıdır. Spor bir hücreden oluşur ve nemli ortamlarda yaşayabilir.
- Sporlar çoğunlukla çizgi veya noktalar halinde eğrelti yapraklarının alt yüzeyinde veya yaprak kenarları boyunca bulunan spor keseleri içerisinde oluşur.
- Olgunlaşan sporlar kesenin çatlamasıyla çevreye dağılır. Uygun ortam bulunca çimlenerek gelişir ve yeni bir eğrelti bitkisi oluşturur.
- Sporla üretim zordur. Tüm ortam şartlarının sağlanmış olması gerekir.


Barış Çiçeği (SPATHIPHYLLUM)

Uzun ömürlü salon bitkisi olarak bilinen Barış Çiçeği, oval, büyük ve parlak yapraklara ve beyaz güzel çiçeklere sahip muhteşem bir süs bitkisidir. Bulunduğu ortama kolay ayak uydurduğundan dolayı evlerde ve iş yerlerinde kullanılmaktadır. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamları sevmeyen bu bitkinin sulama işlemlerine oldukça dikkat edilmelidir.
Sulama;
- Yaz aylarında olduğundan daha fazla suya ihtiyaç duyar. Fakat yine de toprağını kontrol etmeden sulama yapılmamalıdır.
- Fazla sulanması halinde yapraklarında sararma, çiçeklerinde dökülme oluşabilir. Yapraklarında kuruluk oluştuğunda makasla kesilebilir. Barış Çiçeği nemli ortamları sever.
- Ayrıca gazete okuyabileceğiniz şekilde ışık alması yeterlidir. Arada bir saksınızın yönünü farklı yerlere değiştirmenizde yarar var. Nemli ortamda yaşayan bu bitki, ilkbahar ve sonbaharda çiçek açar.
Üretim;
- Aydınlık, yarı gölge ve gölge yerlerde yetiştirilen Barış Çiçeği, güneş ışığından korunarak yetiştirilen ve Filipinler’in tropik ormanlarından gelen bir süs bitkisidir. Salonlarda, pencere önlerinde ve iş yerlerinizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Üretiminde fazla ışık almayan yerler tercih ediliyor. Topraklarında yaprak çürüntüsü, odun külü ve besin olarak zengin içerikli topraklar tercih edilir. Daha fazla besin dozu istendiğinde ise boynuz ve tırnak unu ile potasyum sülfat oranları iki katına çıkarılır.
- Mayıs Eylül ayları arasında nemli toprağa iki hafta aralıklarla çiçek ve yaprak gübresi verilmelidir. Fazla gübre kullanmamaya dikkat edin. Gübrenin olduğundan fazla kullanılması durumunda yapraklarında sararma görülebilir. Sulama işlemi de oldukça önemlidir. Fazla sulandığında çiçeğin ve yaprakların cansızlaşmasına, az sulanması halinde de kurumasına neden olur. Bu nedenle çiçeğin toprağına bakılmadan sulama yapılmamalıdır. Mart ve Haziran ayları arasında çiçeklenme görülen Barış Çiçeği ekim ayında dinlenmeye çekilir. Bu süre ocak ayına kadar devam eder. Seralarda istenilen hava nemi, orantılı ölçülerde ayarlanabilmektedir. Evlerde bu oran sık sık değişiklik gösterebilir.
Budama;
- Sararan ve çokyaşlı yaplarlar kesilerek budama yapılır. Onun dışında budanmaya ihtiyaç duymazlar.
- Çiçekler açıp solduktan sonra sapları dipten kesilmelidir.
Güneş ışığı almayan bahçede yetiştirilebilecek bitkiler
Peyzaj esnasında gölgeye dayanıklı bitkilerle donattığınız mekan, karanlık bir köşeden fışkıran yeşil bir su görüntüsü verir. Kent içinde binaların arasındaki küçük bahçeler fazlasıyla gölgede kalabilir. Bazı bahçeler sürekli gölgede, bazıları ise günün belli zamanında güneşin azda olsa geçtiği bir alan olabilir. İşte böyle mekanlarda kullanacağımız bitkiler yerinde mutlu olmalı, güneşsiz ortama rahatlıkla katlanabilmelidir.
Vadi zambağı (Convallaria majalis)

Nemli ve gölgeli yerleri seven vadi zambağı ilkbahar aylarında havayı çok güzel kokularla doldurur. Narin çiçekleri, zarif yaprakları ile sade bir görünüme sahiptir. Çok yıllık bir bitkidir, ilkbaharda yaprakları koyu yeşil olarak 15-20 cm.’ye kadar uzar. Bitki kökleri çoğalarak ve bulunduğu alanı kaplayarak genişler. Tam gölgede bile yaşayabilir. Tabanı otlara karşı hassastır. Ağaç altları için ideal bir bitkidir.
Alacalı defne (Aucuba japonica)

Yavaş büyüyen, yayılıcı, çok yıllık, her dem yeşil ve gölgeye dayanıklı bitkiler arasında yer almaktadır. İlkbahar aylarında çiçek verir. Organik maddece zengin toprakları tercih eder. Şehir bahçeleri için ideal bir bitki olan alacalı defne budama ister. Bol ışıktan rahatsız olmaz ama güneş ışığı da istemez. Pırıltılı yeşil yaprakları ve parlak kırmızı yemişleri ile en gölge yerlere bile hayat verebilir.
Karaca otu (Helleborus argutifolius)

Su tutma kapasitesine sahip, çok hızlı büyüyen bir bitkidir. Yılın başlarında yapraklar arasından çanak şeklinde yeşil çiçekler çıkar. İyi drene edilmiş kumlu toprak tercih eder. Kuraklığa toleranslıdır. Zehirlidir ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Toprağının sürekli nemli olmasını ister, dolayısıyla sulamalar arasında toprağın kurumasına izin vermemelisiniz.
Çim zambağı (Liriope muscari)

Her dem yeşil bir bitkidir. Gölgeye dayanıklı bitkiler arasında iyi bir yer örtücüdür. Sonbahar başlarından itibaren zarif yapraklar arasından uzun saplarda küçük mor çiçekler çıkartır. Yaprakları her zaman yeşildir. Ağaç altında, fazla sulanmayan topraklarda veya saksıda iyi gelişim gösterir. Kireçli topraklarda demir eksikliğinden çabuk hastalanır. Meyilli ve üzerine basılmayacak yerlerde kullanılırsa, çiçeği ile birlikte çok güzel bir görüntü verir.
Ağaç sütleğeni (Euphorbia amygdaloides)

Hem güneşte hem kuru gölgelerde iyi yetişen, mükemmel bir bitkidir. Her dem koyu yeşil, hafif tüylü yapraklı, dokulu örtücü bir bitkidir. Uzun ömürlüdür. Ama yerini sevmezse mutsuz olur. Beyaz çiçeklidir ve boyu 1 .5 m’ ye ulaşır. Yavaş büyüyen, zehirli bir bitkidir; deride ve gözde alerjik durumlar yaratabilir. Kuraklığa toleranslıdır. Neredeyse sıfır bakım gerektiren bu bitkinin çiçekleri kesme çiçek olarak da kullanılır. Dilerseniz saksıda da yetiştirebilirsiniz.
Japon dağ lalesi (Anemone)

İyi drene edilmiş topraklarda, rüzgara karşı dayanıklı bölümlerde yaşamayı sever. Herhangi bir bahçe toprağında yaşayabilir ama çok sulu toprakları sevmez. Uzun ömürlü bir bitkidir, sade görünüşlü beyaz çiçeği ile zarif bir görüntü sergiler. Salyangoz ve tırtıllar bu bitkiyi çok sever; aklınızda bulunsun.
