Home » AKVARYUM DÜNYASI » Sump Su Seviyesi Ayarlama

Sump Su Seviyesi Ayarlama

   

Slide11aa

.

   En çok sorulan sorulardan birini açıklamaya çalışacağım. Sump yapacağım ama su seviyesini nasıl ayarlayacağım? Elektrik kesilirse sump taşar mı? Çizdiğim şekillerle şimdi bunu anlatayım.

   Her şeyden önce sump lu bir sistem yapacaksanız, akvaryumunuz da delik olmazsa olmazdır. Başka türlü çözümler sizi hüsrana uğratabilir. Sump hazırlamadan önce akvaryunda deliklerin nasıl olması gerektiği konusunda “Akvaryuma Sump Bağlama Yöntemleri” yazımda anlatmış olduğum konuyu lütfen okuyun. Özellikle Akvaryum kısmında deliklerin yerleri, bağlantı şekillerine dikkat edin. Bu yöntemlerden birini kullanmak zorundasınız. Bu aşamadan sonra sump içindeki su seviyesini nasıl ayarlayacağınızı anlatacağım çünkü.



     Su seviyesini ayarlamanın iki benzer yolu vardır. Her ikisi de sonuçta aynı kapıya çıkar fakat yöntem, gidiş yolu farklı olduğu için ikisinden de şekillerle bahsedeceğim. Size hangisi kolay gelirse o yöntemi kullanırsınız.

1. YÖNTEM

Slide1

 

ŞEKİL 1

     Akvaryumu ve sump u yerleştirdiniz, tüm bağlantılarını yaptınız, sump içine kafa motorunu yerleştirdiniz. Henüz elektriğe bağlamadınız ama. Sıra geldi su doldurmaya. Her ikisinin de şu aşamada boş olduğunu varsayıyorum ve diğer aşamaları ona göre anlatmaya çalışacağım.

Slide2

ŞEKİL 2

     Akvaryuma su doldurmaya başlayın. Su seviyesini akvaryum arkasındaki deliklerden aşağı sump a su kaçmayacak şekilde ayarlayın. Burada bir konu önemli. Her zaman için sump dan kafa motoru tarafından basılan temiz suyun akvaryuma girdiği delik seviyesi ile, kirli suyun sump a döneceği delik seviyesinin ya aynı ya da temiz su deliğinin biraz daha yukarıda olması gerekir. Tabi bu durum, eğer arka cam üzerine delik açacaksanız önemli. Aşağıdaki şekil ile daha iyi anlatabilirim sanırım.

Slide12

     Şunu unutmayın, Akvaryumdan sump a dönecek su, sizin akvaryumda açtığınız en düşük seviyeli deliğin alt sınırı ile belirlenir. Bu nedenle delik yukarıda bile olsa hortum ya da benzeri bir parça bağlayarak akvaryumun içine uzatırsanız, su seviyesi de en aşağıda duran hortum ucu seviyesine kadar inecektir. Elektrik kesintilerinde kafa motoru bağlantı hortumundan da geriye su kaçar. 

Slide3

ŞEKİL 3

    Akvaryumu delik seviyesinin hemen altında kadar su ile doldurduktan sonra sıra geldi sump u doldurmaya. Sump a suyu kirli suyun gireceği bölmeden ekleyin. Ekleme işlemine su seviyede kafa motorunun 2-3 parmak üzerine çıkıncaya kadar devam edin. Bu aşamada da kafa motoru elektriğe takılı olmamalı.

Slide4

 

ŞEKİL 4

     Akvaryuma ve sump a su doldurma işlemi tamamlandı. Şimdi kafa motorunu elektriğe bağlayın ve suyu akvaryuma basmasını sağlayın. Sump içindeki kafa motorunun olduğu bölmede su hızla azalacaktır.

Slide5

ŞEKİL 5

     Artık kafa motoru çalıştığı için akvaryuma giden su pis su deliğinden aşağı inmeye başlayacaktır. Böyle olmasına rağmen kafa motoru bölmesindeki su seviyesi epey aşağıda olabilir.

Slide6ŞEKİL 6

     Kafa motoru çalışırken sump a yavaş yavaş su eklemeye başlayın ve su seviyesi kafa motorunun yine 2-3 parmak üzerine çıkınca su eklemeyi kesin. Bu aşamada biraz çalışmasına izin verin. Sump daki su seviyesi kafa motorunun üst seviyesinin altına inerse tekrar su ekleyin ve  kafa motorunun 2-3 parmak üzerine gelecek şekilde ayarlayın. Kafa motoru 5 dk çalıştıktan sonra su seviyesinde değişiklik olmuyorsa şimdilik işlem tamam demektir. Dikkat ettiyseniz  akvaryumdaki su seviyesi ile hiç uğraşmıyorum. Burada önemli olan akvaryumdaki pis su deliğinin mümkün olduğu kadar geniş olması ve uygun debide bir kafa motoru kullanmaktır. Delik küçük kullandığınız kafa motoru da güçlü ise her seferinde sump daki su azalacak fakat akvaryumdan sump a dönen su yeterli olmadığından bu sefer akvaryum taşacaktır. Örneğin 150x60x60 akvaryumda 5 cm çaplı geri dönüş deliği maksimum 3000 lt/h lik debideki kafa motorunu rahatlıkla karşılayacak çaptadır.

Slide7ŞEKİL 7

     Kafa motoru 5 dk çalıştıktan sonra sump daki su seviyesi artık değişmiyorsa ve kafa motorunun 2-3 parmak üzerinde kalıyorsa o seviyeye bir çizgi çekin.

Slide8ŞEKİL 8

     Şimdi kafa motorunun elektrik bağlantısını kesin. Elektrik kesintisi simülasyonunu yapacağız. Motor durunca akvaryumdaki fazla su sump içine inmeye devam eder. Bu inme akvaryumda su seviyesi deliklerin alt seviye gelinceye kadar devam eder. Bu arada sump daki kafa motoru bölmesinde su seviyesi yükselmeye başlayacaktır.

Slide9

 ŞEKİL 9

     Sump daki su seviyesi taşmaya meyilli ise kafa motoru bölmesinden bir kap yardımı ile suyu azar azar alın.Sistemde su fazla demektir. Belli bir süre sonra akvaryumdan gelen su bitecek ve sump da su yükselmesi duracaktır. Yukarıdan gelen su tamamen durunca ve sump içinde yükselen su seviyesi sizin için yeterli ise sorun yok. Size göre sump biraz daha dolmalı ise ve yukarıdan su gelmiyorsa siz istediğiniz seviyeye kadar su ekleyebilirsiniz.

Slide10ŞEKİL 10

    Kafa motoru kapalıyken ve akvaryumdan su gelmesi durduğu zaman sump a eklediğiniz su seviyesini de isterseniz işaretliye bilirsiniz.

Slide11

 

ŞEKİL 11

     Sump da su seviyesi ayarlama işlemi tamamlandı. Kafa motorunu elektriğe bağlayın ve çalıştırın. 5 dk kadar çalıştıktan sonra sump kafa motoru bölmesine daha önce çizdiğiniz çizgiyi sabitleyin. Seviye değişikliği varsa önceki çizdiğiniz çizgiyi silin ve yenisiniz çizin. Bu sizin, taşmadan emniyetli olarak çalışma çizginizdir. Bir kaç gün sonra buharlaşmadan dolayı sump su seviyesi bu çizginin altına inecektir. Akvaryuma su ekleme işini her zaman sump üzerinden yapın. Her zaman kafa motoru çalışır durumdayken sump a su ekleyin ve çizdiğiniz çizgiyi geçmeyin.

     Ayarlama yaptığınızı düşündükten sonra da bir kez daha kafa motorunun elektriğini kesin ve su seviyelerini kontrol edin. Elektriği kestikten sonra en az 5 dk bekleyin ve tekrar seviyeleri kontrol edin. Her şey yolunda ise ayarlama işlemi tamamlandı. Güle güle kullanın.

2. YÖNTEM

     İkinci olarak anlatacağım bu yöntem ilkine göre biraz daha basit. Önce karmaşık olanı anlatayım da sonra kolayını görünce gözünüz korkmasın istedim.

Slide2_1

ŞEKİL 1

     İlk aşamada sump ve akvaryum yine boş olarak düşünelim. Kafa motoru da elektriğe bağlı değil.

Slide2_2

 

ŞEKİL 2

      Önce akvaryuma su doldurarak işleme başlıyoruz. Sump sistemine su eklemeyeceğiz. Akvaryuma suyu koyarken arkalarda açtığımız deliklerin hizasına gelinceye kadar doldurmaya dikkat edelim. Su eklerken aşağı sump a su gitmemeli. Eğer kafa motorunun suyu akvaryuma bastığı delik, pis su deliğinden aşağıda ise ona da dikkat edin. Su, hangi delik aşağıda ise o delikten sump a gitmeye başlayacaktır.

Slide2_3

 

ŞEKİL 3

     Su seviyesi deliklerin hizasına gelince daha yavaş bir şekilde akvaryuma su eklemeye devam edin. Fazla su sump a gitmeye başlayacak ve onu dolduracaktır. Bu aşama da da hala kafa motoru elektriğe takılı değil. Fazla su önce sump un birince bölmesini doldurur. Akvaryuma suyu hızlı eklemeyin kontrolü elden kaçırırsınız.

Slide2_4

ŞEKİL 4

     Akvaryuma su eklerken sump un birinci gözü dolduktan sonra, ikinci göz de dolmaya başlayacaktır. Bu aşamada akvaryuma su ekleme işlemini aralıklarla yapın. Akvaryumdan fazla suyun iyice süzülerek sump a dolmasını sağlayın. Damla damla bile olsa sump a su gelmeye devam edeceğinden, sump da suyun en son olmasını istediğiniz seviyeye kadar dolmasını sağlayın. İkinci bir yol da sump da birinci bölme su ile dolup diğer bölmelere geçmeye başladığında akvaryuma su eklemeyi bırakın. Yaklaşık 5 dk kadar bekleyin. Artık akvaryumdan sump a su gelmediğinden emin olun. Daha sonra sump a bir kap yardımı ile su ekleyin ve istediğiniz en son seviyeye kadar getirin.

Slide2_5

ŞEKİL 5

     Bu aşamada sisteminizde taşmadan olması gereken maksimum su seviyesine ulaştınız demektir. Artık daha fazla su ekleyemezsiniz. Sınırınız burasıdır.

Slide2_6

ŞEKİL 6

     Şimdi kafa motorunu elektriğe takabilirsiniz. korkmadan sisteminizi çalıştırın. Kafa motoru çalıştıktan sonra sump da su azalmaya başlayacak, akvaryumdan taşan su ise sump a geri dönecektir. 5 dk kadar kafa motoru çalıştıktan sonra sump daki alt su seviyenizi işaretlemenizi (kırmızı çizgi) tavsiye ederim. Çünkü bir kaş gün sonra buharlaşma nedeni ile sump da su azalacak ve işaretlediğiniz seviyenin altına inecektir. Siz eksilen suyu tamamlamak için sump sistemine su eklerken bu işaretli seviyenizi geçmeden ekleyeceksiniz. Aksi taktirde bu seviyenin üzerinde su eklerseniz, elektrik kesintisinde akvaryumdaki fazla su sump a inecek ve taşacaktır. Çizgiye dikkat !!!! Silinmeyecek bir kalemle mutlaka işaretleyin. 

     Umarım bu su seviyesi ayarlama anlatımlarından sonra su baskını yaşamadan hobinizi devam ettirmeye ve zevkini çıkarmaya başlarsınız.

yorumyap

EvdeUstaVarLogo

  
        
          
  • Tattoo Ervin

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.